8/11/12

Υγρό στο αυτί / ωτίτιδα

Δεν μας έφτανε η λοίμωξη του αναπνευστικού αποκτήσαμε και υγρό στο αυτί.  Τρεις μέρες τώρα η Ειρήνη με 39,5 πυρετό. Ευτυχώς τουλάχιστον δεν πονάει (ακόμη τουλάχιστον). Ο τελευταίος πυρετός την διέλυσε τελείως, έχει μεγάλη άρνηση στο να πάρει φάρμακα, κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που της λες, με το ζόρι τρώει κ.α. 
Έχω αγχωθεί πάρα πολύ όμως γιατί ενώ η ωτίτιδα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στα παιδιά το τελευταίο περιστατικό που άκουσα ήταν ότι το παιδί κατέληξε στο χειρουργείο για να του αφαιρέσουν το υγρό από το αυτί (σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να γίνεται νάρκωση) και μου ήρθαν διάφορες παλιές μνήμες με τα χειρουργεία μας που δεν θέλω να ξαναζήσω.
Ελπίζω η αντιβίωση και ο πολύς φυσιολογικός όρος (την έχω τρελάνει την καημένη) να κάνουν την δουλειά τους...

Παιδική ωτίτιδα


Παιδική ωτίτιδα
Μάθετε περισσότερα για το «βάσανο» των παιδιών
Τι είναι οξεία μέση ωτίτιδα; Είναι φλεγμονή στο μέσο αυτί. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός κρυώματος, πονόλαιμου ή ίωσης.

Τι γνωρίζουμε για τη μέση ωτίτιδα;
Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, πάνω από 80% των παιδιών θα έχουν τουλάχιστον 1 επεισόδιο μέσης ωτίτιδας. Τα μισά από αυτά τα παιδιά θα έχουν 3 και παραπάνω επεισόδια. Συνήθως το πρώτο επεισόδιο συμβαίνει γύρω στο χρόνο. Τα αγόρια παθαίνουν περισσότερο μέση ωτίτιδα. Η μέση ωτίτιδα συμβαίνει πιο συχνά το χειμώνα.

Ποια παιδιά παθαίνουν συχνότερα μέση ωτίτιδα;

Κάθε παιδί μπορεί να πάθει μέση ωτίτιδα, όμως παθαίνουν συχνότερα τα παιδιά που:
- Οι γονείς τους καπνίζουν
- Πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό
- Έχουν μεγαλύτερα αδελφάκια
- Έχουν οικογενειακό ιστορικό με ωτίτιδες
- Δεν θήλασαν
- Πίνουν από μπουκάλι ανάσκελα
- Έχουν πρόβλημα στην άμυνά τους (σπάνια)

Γιατί συμβαίνει μέση ωτίτιδα;

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας σωλήνας που συνδέει το μέσο αυτί με τη μύτη. Όταν ο σωλήνας αυτός μπλοκάρει για οποιοδήποτε λόγο (συνάχι, ίωση, αλλεργία, ανατομική ανωμαλία), υγρό και μικρόβια εγκλωβίζονται στο μέσο αυτί και παράγουν φλεγμονή.

Τι συμπτώματα έχει η μέση ωτίτιδα;

Το παιδί έχει πόνο στο αυτί. Το μικρότερο παιδί μπορεί να κλαίει, να είναι ευερέθιστο, να πιάνει τα αυτιά του. Άλλα συμπτώματα είναι πυρετός, συνάχι, βαρυκοία, υγρό από το αυτί, ανορεξία, έμετοι.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ωτίτιδας;
Ο παιδίατρος πέρα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση θα δει το αυτί με το ωτοσκόπιο.

Πώς θεραπεύεται η ωτίτιδα;

Συνήθως θα δοθεί αντιβίωση, η κατά το δυνατόν πιο απλή, για 7-10 μέρες. Αντιπυρετικά, άφθονα υγρά, ξεκούραση. Ρινικές σταγόνες που θα συστήσει ο παιδίατρος μπορούν να χρησιμοποιηθούν – Φυσιολογικός ορός.

Τι είναι μέση ωτίτιδα με υγρό (εκκριτική);

Πολύ συχνά, μετά από ένα επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας, υγρό παραμένει στο μέσο αυτί για καιρό, ακόμα και 3 μήνες. Τότε λέμε ότι το παιδί έχει μέση ωτίτιδα με υγρό. Συνήθως δεν υπάρχει πόνος ή πυρετός, αλλά το παιδί μπορεί να μην ακούει καλά.

Πώς θεραπεύεται η μέση ωτίτιδα με υγρό;
Τις περισσότερες φορές το υγρό απορροφάται σταδιακά από μόνο του και χρειάζεται απλή παρακολούθηση. Αν το πρόβλημα είναι επίμονο μπορεί να χρειαστεί να γίνει τεστ ακοής. Ο παιδίατρος μπορεί να δοκιμάσει ρινικές σταγόνες, αντιβίωση. Μπορεί το πρόβλημα να είναι ο παιδικός σταθμός, εμβόλια που δεν έχουν γίνει ή πρόβλημα στην άμυνα του οργανισμού. Ίσως χρειαστεί τεστ αίματος. Αν το υγρό παραμείνει πάνω από 3 μήνες, ο παιδίατρος μπορεί να παραπέμψει σε ειδικό ΩΡΛ.

Αν τα συντηρητικά μέτρα δεν αρκούν, υπάρχουν 2 τύποι εγχείρησης που μπορούν να βοηθήσουν:
- Μυριγγοτομή (σωληνάκι στο αυτί)
- Αφαίρεση των αδενοιδών εκβλασήσεων (κρεατάκια)

Ρωτήστε τον παιδίατρο/ ΩΡΛ για λεπτομέρειες.

Υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι από την οξεία μέση ωτίτιδα;
Αν δε θεραπευτεί σωστά ή είναι επίμονη μπορεί να συμβεί:
- Λοίμωξη σε γειτονικά μέρη του κεφαλιού (σπάνια)
- Μόνιμη βαρυκοία, συνήθως ελαφρά
- Προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου (σπάνια)

Ποια μπορεί να είναι η αιτία που το παιδί μου παθαίνει συνεχώς ωτίτιδες;
- Περιβάλλον με καπνιστές
- Δε θήλασε
- Πίνει γάλα με το μπιμπερό ξαπλωτό
- Δε φυσάει τη μύτη του
- Έχει αλλεργική ρινίτιδα
- Έχει αγγειοκινητική ρινίτιδα
- Έχει ανατομική ανωμαλία στη μύτη / πρόσωπο
- Πάσχει από αναγωγές / γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Έχει μεγάλα κρεατάκια / αδενοειδείς εκβλαστήσεις
- Έχει πεσμένο αμυντικό σύστημα
- Δεν έχει κάνει τα εμβόλια του
- Υπάρχει κακή υγιεινή στον παιδικό σταθμό
- Χρησιμοποιεί ακόμα πιπιλά
- Έχει πάρει πολλά αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να φέρει ανθεκτικά μικρόβια

Πηγή:noikokyra

 8 σχόλια :

 1. Βάσω, περαστικά στην μικρή Ειρήνη. Η αλήθεια είναι ότι οι ωτίτιδες αλλα και ο πυρετός ταλαιπωρούν τα πιτσιρίκια και αλλάζει η συμπεριφορά τους. Δεν θέλουν να τρώνε, δεν θέλουν τα φάρμακά τους. Δικαιολογούνται όμως γιατί και τα ίδια αισθάνονται άβολα. Υπομονη και θα περάσει. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες για την ωτίτιδα.
  Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Περαστικά της βρε Βάσω μου, ξέρω τι εστί ωτίτιδα.
  Τον πρώτο χρόνο που πήγαν οι γιοι μου στον παιδκό σταθμό, με μια ωτίτιδα είμασταν συνέχεια, μεγάλη ταλαιπωρία!!!
  Εύχομαι να μην είναι κάτι σοβαρό!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ στενοχωρήθηκα που διάβασα τα νέα σας... Τι ταλαιπώρια είναι αυτή εδώ και τόσες μέρες... Περαστικά εύχομαι και μην ανησυχείς, όλα καλά θα πάνε...
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Περαστικά σας!!! Τι να κάνουν μωρέ τα κακομοιράκια μας, πώς να εκφραστούν κι αυτά όταν είναι άρρωστα; Μακάρι να περάσει γρήγορα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πώ πώ τό ψυχουλάκι μου!Περαστικά Βάσω μου!Καί εμάς τά μωρά μας άρρωστα είναι καί κόλλησα καί εγώ!Πολύ όμορφη η ανάρτησή σου!Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Περαστικουλια.Και μενα ο μεγαλος εκανε αρκετες φορες. Ο μικρος ευτυχως οχι.Με την αντιβιωση γρηγορα θα γινει καλα. Μην ανυσηχεις.Φιλακια πολλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το άρθρο σου είναι πολύ επίκαιρο! Μόλις πριν μία εβδομάδα σταματήσαμε την αντιβίωση για ωτίτιδα. Πήρε 7 ημέρες. Το θέμα είναι, πώς γνωρίζουμε αν το μικρόβιο έχει εξαλειφθεί τελείως; Και το κακό είναι ότι, όπως γράφει και η Βέρα, πώς να εκφραστούν τα μικρά μας; Μπορεί να καταλαβαίνουν πολλά αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν και να μας πουν αν έχουν κάποιο πόνο, ενόχληση κλπ. Συνήθως εκφράζονται με κλάμα, αλλά όταν συνήθως το πρόβλημα έχει προχωρήσει. Το θέμα είναι να μη φτάσουμε μέχρι εκεί και να το προλάβουμε.
  Περαστικά στην Ειρήνη. Μην ανησυχείς. Θα της περάσει.

  Καλημέρα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Περιαστούλια σας. Αυτή η άτιμη η ωτίτιδα! Ο μικρός μου έχει ευαισθησία στο αυτί και στη μύτη και 1-2 φορές το χρόνο παθαίνει. Η μεγάλη ποτέ. Να προσέχεις το αυτάκι της τώρα, μην μπαίνει νερό όταν κάνει μπάνιο. Μην αγχώνεσαι όμως. Όλα καλά θα πάνε. Πάντα τα ατιμούλικα την γλυτώνουν φθηνά:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή